keskiviikko 11. toukokuuta 2016
Hautomoblogi: Start Me Up liikeideakilpailu                          
Keskiviikko 11.5.2016
Huomenna torstaina on Hautomon jouluaatto! Silloin on Start Me Up liikeideakilpailun voittajien julkistaminen ja jokavuotinen myyntipuhekilpailumme Pitch Me Up. Tänään olen aamulla tehnyt mielikuvaharjoitteita huomista juontoa varten ja äsken saimme hautomotiimillä uhkaavan tulipalon estettyä huomisen osalta J; kaikki on taas oikeinkin hyvin ja intoa on kuin pienessä kylässä!
Mutta miten tähän on päästy? Miten meistä on tullut Suomen parhaan liikeideakilpailun toteuttaja? Mitä vaatii, että tekee vuosi toisensa perään ennätyksen liikeideoiden ja jaettavan palkintopotin määrässä? Vastaus on ilmeinen; paljon ja vielä enemmän töitä! Menestyksen kaava on yksinkertaisuudessaan hämmentävän kaunis: Idea x Toteutus x Innostus = Menestys. Tuo muuten lukee huoneentauluna Hautomon tiloissa Oasiksessa, ja sama pätee siis tähänkin.
Käsitellään ensin tekijä nimeltään Idea. Lähtökohtaisesti koko liikeideakilpailun idea on saada hirmuinen määrä ideoita, joista työmme tuloksena syntyy niin uusia start up -yrityksiä, patentteja, tiimejä kuin entäs-jos-sittenkin-tuuppauksia. Osa ideoista on valmiimpia liiketoiminnallisesti kuin toiset; osa on puhtaasti tuoteideoita ja osa on tehty hieman huumorimielelläkin, mutta yhtä kaikki: ideoita ne kaikki ovat ja niitä me haemmekin! Samalla liikeideakilpailumme on oiva testialusta oman ideansa testaamiseen; se antaa usein, jopa aina, vastauksen siihen kuuluisaan kysymykseen: ”kannattaako viedä tätä ideaa pidemmälle?” erilaisten henkilö/tiimi-kohtaisten sparrauspäivien avulla.
Seuraavaksi Toteutus. Miten me tiiminä liikeideakilpailun teemme? Kaikki alkaa syksyllä, syyslokakuun taitteessa. Silloin Heräämme. Mietimme, missä viimeksi onnistuimme, katsomme tilastoja, analysoimme viestintäkanaviemme tuloksia, pohdimme uudistumista; teemme ideointia kaikilla rintamilla! Marraskuussa kierrämme valitun toteutusstrategian mukaisesti yhteistyökumppaneita myymässä, eli keräämme palkintopotin täyteen ennalta laaditun budjetin mukaisesti. Joulukuussa kaikki markkinointimateriaali on suunniteltu ja painokoneet alkavat kauniin laulunsa. Tammikuussa aloitamme kollegoiden kanssa markkinoimaan liikeideakilpailua oppilaitoksille; suomeksi ja englanniksi, kaikille koulutusasteille. Varsinainen kilpailuaika; helmi- ja maaliskuu sujuu samalla sykkeellä, tänä vuonna olimme myös paikallisradiossa äänessä; kauppakeskuksessakin kävimme kansaa kättelemässä. Maakuntalehti saa myös osansa markkinointibudjetistamme ja somessa ilmoitellaan paljon; liikeideakilpailun kotisivuja päivitetään viikoittain. Koko ajan jotakin!
Kolmanneksi Innostus. Tämä on yllä mainitut huomioiden sittenkin se tärkein juttu. Yhteistyökumppanit innostetaan tukemaan liikeideakilpailua rahallisesti, mutta pelkkä raha ei tee onnelliseksi, jos mainitut kumppanit eivät itse kilpailua viesti omissa kanavissaan oikeasti innostuneina! Ei riitä, että laittavat bannerin organisaationsa sivuille, että jos joku vaikka huomaisi sen sieltä… Parhaimmillaan yhteistyökumppani oikeasti ihan kaikessa toiminnassaan kertoo kisastamme ja saa aikaiseksi ihmisiä, tiimejä ja yrityksiä innostumaan aiheesta ja sitä kautta aiheuttaa suorastaan ryntäyksen kilpailuun osallistumaan. Sama toki koskee myös omaa tiimiämme: minua ja työkavereitani. Innostus on jännä homma, se oikeasti tarttuu kun on riittävästi ”pitkät päällä”, eli silmissä loistaa innostunut valo! Jokaiseen esittelytilaisuuteen menemme kuin rokkikurkot lauteille; pientä kutinaa on vatsapohjassa, mutta kuitenkin tietää oman tarinansa olevan niin hyvä, ettei todellakaan tarvitse tulla häntä koipien välissä pois! Ihan ylpeänä kuljemme pitkin ja poikin kampuksia. Toisinaan olemme ihan väärässä paikassa ihan väärään aikaan, mutta silloinkin pitchaamme omaa liikeideakilpailuamme sille porukalle, joka sattuu siinä olemaan. Kaikkea tekemistämme tietenkin ohjaa suunnitelmallinen toiminta: kerran viikossa maanantaisin katsomme syys-talvikaudella tilanne ja sovimme, kuka tekee mitäkin ja jos ei ole tehnyt, niin kyseinen tekemättömyyden perisyntiin itsensä asettanut henkilö saa peiliin katsomisen jälkeen tilaisuuden tehdä se tekemätön, ja vieläpä erityisen nopealla aikataululla.
Helmikuussa, kun kilpailuaika alkaa, ja valinnat on tehty, alkaa se jännitys, että osuiko ja upposiko se valittu tarina. Tänä vuonna oli meillä uutuutena One Minute Pitch eli sai liikeideansa tueksi ladata videon palveluumme tuomariston työn helpottamiseksi. Ihan uusi asia, ja tietenkin mielessä oli se, että jos tulee vain yksi video… Koska samalla toisena uutuutena oli Some Awards, eli sen saman videon sai halutessaan laittaa Facebookiin näytille ja eniten tykkääjiä saanut voittaa rahapalkinnon. Puhuimme tiimillä, että voi kun tulisi edes muutama video, että tulisi oikeasti kisa, eikä niin, että siellä on kaksi videota…. Mutta! Videoita tulikin 45 ja someenkin uskaltautui 30 erilaista ajatusta ”narulle laitettuna”. Enemmän, kuin uskalsimme toivoa, mutta yhtä paljon, kuin salaa halusimme.
Yllä oleva kertoo tiivistettynä sen, miten ”myö se tehhään”: porukalla, suunnitelmallisesti, tarinan ja tekemisen kautta. Innostamalla ja olemalla itsekin innostunut. Aidosti ja oikeasti. Seisomalla sen takana, mitä sanotaan. Pakko on myöntää, että liikeideakilpailustamme tiimin kanssa olemme niin ylpeitä ja innostuneita, että muutama osallistuu varmaan pelkästään senkin takia J
Mutta!!!! Nyt pitää lähteä tarkistamaan vielä kerran kaikki; hauskaa huomista kaikille!

Timo Ruohio
Joensuun Tiedepuisto Oy
Kirjoittaja on yritysvalmentajana Joensuun Tiedepuisto Oy:llä, joka kernaasti kertoo aiheesta enemmänkin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti