perjantai 30. elokuuta 2013


Hautomoblogi: Satunnaisia Ajatuksia. Peiliin katsominen. 

Perjantai 30.8.2013

Luin uudelleen edellisen kirjoitukseni ja minulle tuli välittömästi sellainen olo, että nyt on peiliin katsomisen paikka. Kuten kirjoitin, paljon on tekemistä muillakin, mutta odottavalle käy niin kuin entiselle miehelle; justiinsa kun oppi olemaan syömättä niin kuoli. Pohdinkin asiaa kahden lempilauseeni kautta ”paras keino ennustaa tulevaisuutta on tehdä se itse” ja (kiitos Kim Väisänen) ”kaikille mussuttajille turpaan”.

Voinko minä tehdä asialle jotain? Pohdin eilen asiaa aamuteen äärellä Oasiksen ikkunoista ulos katsoen. Tunnenko minä ketään, jotka voivat asiaan vaikuttaa? Olenko tehnyt itse asialle mitään? Tutkailin kalentereita, kyselin kavereilta, pohdin verkostojani. Puolessa tunnissa sähköpostit vaihtoivat omistajaa ja puhelinoperaattori huusi kiitosta soittojen pituudelle. Tein suunnitelman. Kohteena olivat ensimmäisenä Tekesin ja Finnveran päällä istuvat ministeriön virkamiehet. Onko minulla sinne saakka suhteita? Olin vieraillut ministeriössä (TEM 24.1.2013, hallitusneuvos Kari Parkkonen isäntänä). Kyseinen, varsin miellyttävä herrasmies istuu molempien päällä valvoen niiden toimintaa. Kari kertoi palaverissa, että Averan sijoitustoiminta siirtyy jatkossa Tekesille ja että Avera ei enää sijoita. Puhelu ministeriöön, ei vastausta, sähköposti aiheesta, odotan vastausta.

Mitä muuta löytyy käyntikorteista, Linkedinistä, Facebookista, kavereista? Seuraava kontakti löytyi kavereista. Olen lähtöisin Imatralta ja perhetuttuihin kuuluu nykyinen kansanedustaja Anu Urpalainen. Facebook-viesti Anulle ja sainkin vastauksen eilen (Facebook-viesti 28.8.2013 klo 12:04) ” Moro! Laitoin avustajani selvittämään, olen itse aluepolitiikan parissa Kuopiossa. Palataan.” Seuraavaksi sain postia kollegalta Ilpo Saukkoselta Joensuun Tiedepuistolta (29.8.2013 klo 13:33) ” Moi Timo! Luin tänään tulleen Tekesin tiedotteen jutun aiheeseen liittyen (löytyy ao. linkistä).


Aihe alkoi kiinnostaa entistä enemmän. Soitin oheisessa artikkelissa mainittuun Suomen pääomasijoitus-yhdistykseen (FVCA) ja langan päähän sattui analyytikko Jonne  Kuittinen (puhelinkeskustelu 29.8.2013 klo 13:40-13:50). Keskusteluissa ilmeni, että start up – yrityksiin sijoitettiin 2012 suunnilleen yhtä paljon rahaa, kuin 2011, mutta sijoittaja viime vuonna oli todennäköisemmin julkinen rahoittaja (Tekes), kuin pääomasijoittaja. Toisaalta, suoraa tilastoa en siis löytänyt sille kysymykselle, että ketkä saivat rahaa ja ketkä eivät. Jonne pohti asiaa määrittelyn kautta Mikä on start up? Oliko Rovio start up kun sai 40 M€? Oliko SuperCell start up kun sai 100 M€?”.

Otin yhteyttä myös Tekesiin. Kyselin lehtiartikkelin perään. Sainkin vastauksen (Jukka Häyrynen, Executive Director (sähköposti 29.8.2013 klo 16:14): ”Morjens Timo, nuo luvut ovat FVCA:n tilastoista. Tekes ei tilastoi pääomasijoituksia ja taas toisaalta yksittäisiin Tekesin asiakasyrityksiin tehdyt mahdolliset sijoitukset ovat luottamuksellista tietoa. Tietoa pystyy kaivamaan (melko hankalasti) yritysten tilinpäätöksistä ja yritysten ja pääomasijoittajien lehdistötiedotteista. Voit varmaan myös kysyä tilastojen taustoja pääomasijoitusyhdistyksestä FVCA:sta.”

Äänimerkki kertoo uudesta sähköpostista (29.8.2013 klo 16:23): ”Hei Timo! Laitoin avustajani keräämää tietoa. Lisäksi voi olla, että hallitus tänään vielä tekee aiheeseen liittyviä päätöksiä, mutta en tiedä. Katsotaan. T. Anu”


Hetkeä myöhemmin Anua avustava Linda Nieminen on vastannut Anulle. Anu välittää viestin myös minulle (sähköposti 29.8.2013 klo 16:28):

”Moi, mitä tarkoitat onko mitään meneillään? TEM on viime vuonna sanonut keskittävänsä julkisen riskirahoituksen Tekesiin. Alla tieto startup- rahoituksen siirtymisestä, samoin Tekesin Tempo rahoituksesta ja liitteenä Tekesin nuorten yritysten rahoituksesta. Männistä Lasse puhunut paljon kasvuyrityksistä ja tehnyt lehtisen, tämän nettisivutwww.kasvuedustajat.fi<http://www.kasvuedustajat.fi> Toivottavasti näistä on jotakin apua. Jos halut lisää tietoa, niin selvitän.

Terv. Linda”

Kahdesta liitteestä löytyi tietoa NIY-ohjelmasta ja Tempo-rahoituksesta.

Enempää viestejä ei aiheen tiimoilta illan aikana tullut. Tulinko eilisistä viesteistä yhtään viisaammaksi? Teinkö minä jotain sellaista, joka aktivoi muitakin toimimaan? Toivottavasti. Kirjava on rintama ja toimijoita paljon. Kadonneen Rahan Metsästys jatkuu. Haastankin teidät, arvon lukijat, kertomaan minulle, mitä voin tehdä aiheen tiimoilta, tai mitä tulee tehdä Suomessa ylipäätään, että saadaan Suomi Oy soimaan! Kommentoikaa!!

Loppuun vielä aikaisemmin tällä viikolla saamani viesti, joka ei näköjään ole ihan linjassa TEM:n kanssa… (sähköposti 27.8.2013 klo 15:30):

Tervehdys Tiedepuistoon, Fennia on osakkaana Finnveran tytäryhtiössä Aloitusrahasto Verassa, missä olen myös hallituksen jäsen. …… Vastoin julkisuudessa esitettyä tietoa Avera jatkaa edelleen suoraa sijoitustoimintaansa.
Ystävällisesti
Jouni Lauttalammi
asiakasrahoitusjohtaja
FENNIA


Timo Ruohio

Kirjoittaja on Joensuun Tiedepuiston kehityspäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti