tiistai 27. elokuuta 2013


Hautomoblogi: Satunnaisia Ajatuksia            

Perjantai 26.8.2013

Suomen start up – kenttä vaatii kipeästi toimia tullakseen niin loistavaksi, kun sitä vertaa tiedossa olevaan potentiaaliin. Valtiovallan herääminen sen tukemiseen on aivan välttämätön tehtävä. Herääminen ei tapahdu ilman herättämistoimia. Tämä blogi on siihen yksi työkalu.

Mikä on hätänä? Miksi mussutan? Ensinnäkään, en mussuta, ja toisekseen, hätä on väärä termi tässä yhteydessä (aina kannattaa olla itsensä kanssa eri mieltä). Ravakka alku vaatii tietenkin jotain lihaa luiden ympärille. Kuka minä olen tällaisia huutelemaan? Tai vaatimaan valtion heräämistä; onko valtio nukkumassa? Olen ex-yrittäjä kuudentoista vuoden kokemuksella ja nykyinen Joensuun Tiedepuisto Oy:n Yrityshautomon valmentaja. Työssäni kohtaan päivittäin tilanteita, jossa siemenrahoituksen puute estää yritystoiminnan aloittamisen siinä mittakaavassa, jossa sen pitäisi olla. Nokkelimmat lukijat tässä vaiheessa kommentoivat ”Markkinataloudessa jyvät erottautuvat akanoista; kyllä hyvä idea rahaa saa”. Olen samaa mieltä. Hyvällä tuurilla näin käykin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että meiltä puuttuu julkisen rahan instrumentti, joka sijoittaa rahaa alkuvaiheen start up – yritykseen. Lähes kaikki tukimuodot (pois lukien Keksintösäätiö, jonka toiminta muuttuu siten, ettei yksityishenkilö voi enää tukea saada) vaativat projektin rahoittamisen omasta takametsästä löytyvillä rahoilla, etummaisia tukkeja kaadettava; tuki on takautuvaa ja maksetaan useita kuukausia menojen syntymisen jälkeen. Harmi, että ihan kaikilla yrittäjillä ole riittävästi takametsiä joita kaataa. Useimmilla ei ole edes yksittäisiä puita.

No entäs sitten? Mitä pitää tehdä? Pitääkö sanoa hokkus pokkus ja kaikki onnistuu niin kuin Hollywood – elokuvassa? Saa sanoa, mutta ei ole pakko. Taikuudesta ei ole kyse eikä kaikkea ratkaista yhdellä ajatuksella, mutta mielestäni voimme aloittaa yksinkertaisella asialla. Rahalla. Ehdotan seuraavaa: rakennetaan TEKES:lle rahoitusinstrumentti (olkoon työnimenä SeedFund), joka alueellisten esittelijöiden pohjalta riskisijoittaa alkaviin yrityksiin 10–50 000 €/case JA jokaiseen caseen järjestetään coach taustalle; esimerkiksi Yrityshautomot ja Vigo-kiihdyttämöt ovat tähän tarkoitukseen oivallisia toimijoita. Painotan sanaa sijoittaa. Meillä on jo nyt sellaisia rahastoja, jotka eivät sijoita.

Kyse ei ole suurista rahoista, vaan tahtotilasta. Väitän, ko. rahoituksella perustetut yritykset lähtevät liitoon nopeammalla aikataululla, kuin omalla rahalla - muutamalla tonnilla - käynnistetyt yritykset. Katse kääntyykin TEM:n suuntaan; oletteko valmiita tällaiseen työhön? Riskinähän tässä on, että jotkut yritykset eivät lähde liitoon. MUTTA! Entäpä jos joku räjäyttää pankin (ei kirjaimellisesti, vaan liiketoiminnallisesti)? Oletteko valmiit siihen?


Timo Ruohio

kirjoittaja on JoensuunTiedepuiston kehityspäällikkö

2 kommenttia:

  1. Hei Timo, avauksesi on erinomainen!

    Tekstistäsi painotuksen "sijoittaa" muuttaisin sanaksi RISKISIJOITTAA. Samassa kappaleessa tuon sanan aiemmin jo mainitsitkin. Mielestäni tässä ei nyt puhutakaan pääomasioituksesta, joksi se helposti mielletään, vaan RISKISIJOITUKSESTA! Kasvava osa yhteisistä varoistamme tuleekin ohjata yrittäjyyttä luovaan aktiiviseen yritystoimintaan.

    Timo. Nyt ei muuta kun hankesuunnitelmaa rustaamaan. Nyt on sen aika!

    Yhteisistä varoistamme Suomesta löytyy varmasti tähän toimintaan tarvittava siivu. Ja tahtoahan löytyy, jos on haluja olla voittajien puolella. Itse veronmaksajana olen taatusti tällaisen hankkeen takana. Osan maksamistani rahoista haluan myös aktivoida ja sijoittaa aktiiviseen yritystoimintaan.

    Tulkaahan veronmaksajat, rahoittajat ja päättäjät talkoilla keskusteluun mukaan!

    Ilpo S

    VastaaPoista